Běh olympijského dne: Ve středu 19. června se bude ve Zlínském kraji závodit v pěti městech

Na tartanové dráze atletického Stadionu Mládeže ve Zlíně se ve středu 19. června uskuteční 38. ročník T-Mobile Běhu olympijského dne.

Start hlavního 5 kilometrů dlouhého závodu je v 18 hodin. V případě zájmu velkého počtu běžců se poběží dva rozběhy.

Pořadatelé závodu, kterého se letos v 90 místech České republiky zúčastní tisíce běžců, vypsali ve Zlíně 4 mužské a 3 ženské kategorie.

Všichni běžci svojí účastí podpoří také Českou olympijskou nadaci, které z každého startovného poputuje 20 Kč.

,,Zlínský olympijský běh se dříve běhával na Stadionu Mládeže ve Zlíně. Z důvodů prašnosti škvárového hřiště byl ale na několik let přemístěn na tartanovou dráhu u základní školy Mánesova v Otrokovicích. V roce 2011, kdy se konal 26. ročník pořádaný SOBZ Zlín, se opět vrátil na Stadion Mládeže ve Zlíně na úplně novou 400 metrů dlouhou tartanovou dráhu. V loňském roce se ale po dlouhé době konal zase v Otrokovicích. Letos se opět poběží ve Zlíně na Stadionu Mládeže, na kterém se o týden později uskuteční Mistrovství České republiky v atletice,“ prozradil jeden z pořadatelů zlínského závodu Bob Komín.

V loňském roce v Běhu olympijského dne ve Zlíně zvítězil Filip Vabroušek z Malenovic (Sykora running). Ten pětikilometrový závod na Otrokovice tartanové dráze vyhrál v čase 16:10. První příčku mezi ženami vybojovala Adéla Stavinohová (AK Zlín), jež zaběhla čas 20:14.

Ve Zlínském kraji se ve středu 19. června T-Mobile Olympijský běh uskuteční ještě v zámeckém parku v Holešově, Městském parku u hudebního altánu v Rožnově pod Radhoštěm, v okolí vsetínského Dolního náměstí a v okolí fotbalového hřiště ve Valašských Kloboukách. Ve všech těchto městech se rovněž startuje živě prostřednictvím Českého rozhlasu v 18 hodin.

Na akci je ale nutné přihlásit se přes webové stránky www.olympijskybeh.cz Registrace je nutná do pátku 7. června 2024.

Lubomír Hotař