V Holešově padl český rekord! Jaroslav Kopřiva v zámeckém parku naběhal 281 kilometrů

Vytrvalec z Pacetluk Jaroslav Kopřiva (Rohálov bike team, Hostýn Trail) vyhrál v českém rekordu 2. ročník unikátního závodu Czechia Backyard Ultra Run, který se konal v Holešově.

Kopřiva v holešovském zámeckém parku uběhl 42 okruhů a naběhal tam celkem 281,65 kilometru. Druhé místo vybojoval Ondřej Velička z Bystřice pod Hostýnem (www.ultramaratonec.cz, 41 okruhů, 274,95 kilometru), bronz bral Daniel Brázdil (27 okruhů, 181,06 kilometru), čtvrtý byl Jakub Plhoň (Mattoni FreeRun Zlín, 25 okruhů, 167,25 kilometru), pátý skončil stejným výkonem Marek Chmela (Valachbajk team, 25 okruhů, 167,25 kilometru).

Kopřiva v Holešově obhájil prvenství z loňského roku, kdy se závod konal v polovině listopadu.

Letošní Czechia Backyard Ultra Run bral jako přípravu na další ultramaratony v Česku a v zahraničí. Motivovalo ho běžet závod i pro rodinu, přátele a pořadatele. 

,,A také jsem nechtěl sedět doma, kde bych záviděl běžcům nekonečnou běžeckou párty v holešovském zámeckém parku,“ přiznal s úsměvem Jaroslav Kopřiva.

Speciálně se na něho ale nepřipravoval.

 ,,Při mém životním stylu jsem totiž pořád v pohybu. V týdnu před závodem jsem formu dolaďoval nadbytkem spánku a výběhy na atletickém oválu v Holešově a v Hostýnských vrších,“ svěřil se ultramaratonec z Pacetluk. 

O taktice měl jasno.

,,Nikam jsem nespěchal a nenechal jsem se nikým rozhodit, abych nepřepálil tempo,“ prozradil Kopřiva.

Od začátku se pro něho závod vyvíjel příznivě.

 ,,Soustředil jsem se jenom na sebe. Kolikáté kolo běžím, mě dlouho nezajímalo. Závodit jsem začal, až když jsme na trati zůstali jenom sami s Ondrou Veličkou. V posledních kolech jsem pak viděl, že Ondra tuhne, ale já jsem pořád držel tempo 50 minut na kolo. Ani nevím, jestli Ondra v závodě skončil kvůli psychické, nebo fyzické únavě,“netuší vytrvalec z Holešovska..

Na trati měl malé krize v sobotu i v neděli nad ránem před svítáním.

 ,,A také když jsem před každým běžeckým okruhem dlouho odpočíval a ztuhly mi svaly. Potom mi v každém okruhu trvalo 3 kilometry, než jsem se znovu rozhýbal,“ informuje reprezentant Rohálov bike teamu a Hostýn Trailu.

S výkonem je spokojený.

,,Věděl jsem, že je Ondra paličák jako já, ale nečekal jsem, že uběhnu 280 kilometrů. Nicméně škoda, že jsem nenaběhal 200 mil. Bylo to blízko,“ trochu mrzí Kopřivu.

Po závodě relaxoval nedělním dlouhým spánkem. Ovšem brzy už se pozvolna začne připravovat na závod Lavaredo 120 (120 kilometrů, převýšení 5800 metrů), který se v italských Alpách koná v pátek 28. června.

V závodě žen zvítězila Slovenka Kristýna Hanečáková (30 okruhů, 201,18 kilometru), před Pavlou Hornickou (Crossfit šílenec, 26 okruhů, 174,36 kilometru), třetí pozici obsadila Anna Valachová (Nedostižný lenochod, 11 okruhů, 73,77 kilometru), čtvrté místo vybojovala Lenka Starostová (10 okruhů, 87,06 kilometru), pátou příčku brala Barbora Krejčová (SARS Kroměříž, 7 okruhů, 46,94 kilometru).

Start závodu, jehož autorem principu je Garry ,,Lazarus Lake“ Cantrell z amerického Tennessee, byl v pátek 17. května v areálu koupaliště v Holešově, ve 12 hodin. Konec závodu byl ráno před 6 hodinou v neděli 19. května.

 ,,Účastníci se společně postavili v celou hodinu na start každého běžeckého okruhu, který měl délku 6706 metrů. Celý okruh museli uběhnout v limitu 60 minut. Poté se museli opět postavit na start okruhu v celou další hodinu. Vítězem se stal ten běžec, který se jako poslední postavil na start okruhu a dokončil ho. Ostatní účastníci měli technicky DNF. Ve výsledcích je u všech běžců uvedeno, jakou vzdálenost uběhli,“ vysvětluje základní kritéria unikátního závodu jeden z pořadatelů Bob Komín.

,,Pokud vytrvalci nestihli start přesně v celou hodinu, tak byli diskvalifikováni. Pozdní start nebyl možný,“ dodal ještě Komín.

Závod se běhal na okruhu se startem u holešovského koupaliště. Odtud se pokračovalo do parku na stezku, kde se vytrvalci vydali vlevo směrem k zámku. Oběhli vodní tok, proběhli kolem startu/cíle a pokračovali rovně až na konec parku k asfaltové cyklostezce, na ní odbočili vpravo a pak běželi až na konec parku. Tam byla obrátka a odtud se vytrvalci vrátili po stejné trase do prostoru startu/cíle, kde už nepokračovali k zámku, ale ukončili okruh v zázemí koupaliště.

Závodu se zúčastnilo celkem 41 vytrvalců, z toho bylo 34 mužů a 7 žen.

V holešovské zámecké zahradě závodili běžci z Česka, Slovenska, Polska a Ukrajiny.                                                     

Lubomír Hotař